Κατάθλιψη

Το να νιώθει κανείς στενοχωρημένος για κάποιες μέρες, ιδιαίτερα όταν κάποια δυσάρεστα γεγονότα τον επηρεάζουν είναι κάτι φυσιολογικό. Το να αισθάνεται, όμως έντονη στενοχώρια, δυστυχία, απελπισία, να νιώθει αβοήθητος, απαισιόδοξος, ανασφαλής και με προδιαγεγραμμένο αρνητικό μέλλον δεν είναι φυσιολογικό. Αυτή η καταθλιπτική διάθεση είναι το πιο συχνό σύμπτωμα στην κατάθλιψη και συνήθως είναι  χειρότερη το πρωί, με τον ασθενή να αισθάνεται πως δύσκολα θα καταφέρει να βγάλει το υπόλοιπο της ημέρας. Το καταθλιπτικό συναίσθημα στη μείζονα κατάθλιψη δεν ανταποκρίνεται στα ευχάριστα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και είναι διαφορετικό από το σύνηθες καταθλιπτικό συναίσθημα που είχε βιώσει μέχρι τότε ο ασθενής στη ζωή του.

Teenage Girl Visits Doctor's Office Suffering With Depression

Η κατάθλιψη περιλαμβάνει και διάφορα άλλα συμπτώματα: μείωση του ενδιαφέροντος (ή η αδυναμία άντλησης ευχαρίστησης) σε δραστηριότητες της καθημερινότητας, εύκολη κόπωση, η αϋπνία (ή η υπερυπνία), η μείωση της όρεξης για φαγητό (ή σπανιότερα η αύξηση της όρεξης), η ευερεθιστότητα (ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους), οι ιδέες αυτομομφής και αναξιότητας και οι σκέψεις θανάτου.

Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη σε ειδικό. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική στην κατάθλιψη και ιδιαίτερα ασφαλής. Το ίδιο αποτελεσματική είναι και η γνωσιακή ψυχοθεραπεία, η οποία συχνά συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή. Ανεξάρτητα από τον τρόπο αντιμετώπισης, η κατάθλιψη θεραπεύεται και η καθημερινότητα του ατόμου βελτιώνεται σε μεγάλο βαθμό.