Διαταραχές μνήμης

Διαταραχές μνήμης μπορεί να εμφανίσει ο καθένας. Πόσες φορές έχετε πάει από το σαλόνι στην κουζίνα χωρίς να θυμάστε το γιατί ή πόσες φορές έχετε χάσει τα κλειδιά του σπιτιού ή δεν θυμάστε το όνομα κάποιου προσώπου; Η πολύπλοκη καθημερινότητα, το άγχος, η στενοχώρια μπορεί μεταξύ άλλων να ευθύνονται για τα παραπάνω. Η γήρανση επίσης προκαλεί κάποια έκπτωση στη μνήμη που ελάχιστα όμως επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου. Οι διαταραχές της μνήμης, όμως, είναι διαφορετικές στη γήρανση, την ήπια γνωσιακή διαταραχή και τη νόσο του Alzheimer.

Είναι σημαντικό, εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές μνήμης να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό, ώστε να λάβετε μια έγκυρη διάγνωση το συντομότερο δυνατό.

Γήρανση και διαταραχές μνήμης

Κανονική σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια μνήμης δεν σας εμποδίζει να ζουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεχάσετε το όνομα ενός ατόμου, αλλά να το ανακαλέσει αργότερα μέσα στην ημέρα. Μπορεί να χάσετε τα γυαλιά σας περιστασιακά. Ή ίσως μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε για να κάνετε τις λίστες πιο συχνά από ό, τι στο παρελθόν, προκειμένου να θυμόμαστε διορισμούς ή καθήκοντα.

Αυτές οι αλλαγές στη μνήμη είναι γενικά διαχειρίσιμο και δεν διαταράσσουν την ικανότητά σας να εργαστούν, να ζήσουν ανεξάρτητα ή να διατηρήσουν μια κοινωνική ζωή.

Ήπια γνωστική εξασθένηση και διαταραχές μνήμης

Ήπια γνωστική εξασθένηση είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον τρόπο σκέψης των δεξιοτήτων που είναι περιορισμένη, ως επί το πλείστον, σε μια στενή δέσμη προβλημάτων, όπως η δυσλειτουργία μόνο στη μνήμη. Αλλαγές στη συγκέντρωση, την προσοχή ή την ψυχική ταχύτητα μπορεί επίσης να παρατηρηθεί. Ήπια γνωστική εξασθένηση, γενικά, δεν εμποδίζει ένα άτομο από την εκτέλεση των καθημερινών εργασιών και να ασχολούνται με κοινωνικά.

Οι ερευνητές και οι γιατροί ακόμα μαθαίνουν πολλά για την ήπια γνωστική εξασθένηση. Για πολλούς ανθρώπους, η κατάσταση εξελίσσεται τελικά τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλη διαταραχή που προκαλεί άνοια.

Άλλοι άνθρωποι βιώνουν λίγο εξέλιξη στην απώλεια μνήμης, και δεν αναπτύσσουν όλο το φάσμα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την άνοια

Άνοια και διαταραχές μνήμης

Η λέξη «άνοια» είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξασθένησης της μνήμης, λογικής, κρίσεως, γλωσσικές και άλλες δεξιότητες σκέψης. Άνοια αρχίζει σταδιακά στις περισσότερες περιπτώσεις, επιδεινώνει την πάροδο του χρόνου και σημαντικά μειώνει την ικανότητα ενός ατόμου στην εργασία, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις.

Συχνά, η απώλεια μνήμης είναι ένα από τα πρώτα ή περισσότερο-αναγνωρίσιμο σημάδια της άνοιας. Άλλες πρώιμες ενδείξεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ζητώντας από τις ίδιες ερωτήσεις επανειλημμένα
Ξεχνώντας κοινές λέξεις όταν μιλούν
Ανάμιξη λέξεις μέχρι – λέγοντας «κρεβάτι» αντί του «πίνακα», για παράδειγμα,
Λαμβάνοντας πλέον για να ολοκληρωθεί οικεία καθήκοντα, όπως μετά από μια συνταγή
Misplacing αντικείμενα σε ακατάλληλα μέρη, όπως το να βάζει ένα πορτοφόλι σε ένα συρτάρι της κουζίνας
Χάνονται, ενώ το περπάτημα ή η οδήγηση γύρω από ένα γνωστό γειτονιά
Υποβάλλονται σε ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά χωρίς προφανή λόγο
Όλο και λιγότερο σε θέση να ακολουθήσει τις οδηγίες
Ασθένειες που προκαλούν προοδευτική βλάβη στον εγκέφαλο – και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε άνοια – περιλαμβάνουν:

Νόσο του Alzheimer, η πιο κοινή αιτία της άνοιας
Αγγειακή άνοια (άνοια πολλαπλού εμφράγματος)
Μετωποκροταφικής άνοια
Άνοια σώματος Lewy
Κάθε μία από αυτές τις συνθήκες έχει μια κάπως διαφορετική διαδικασία της νόσου (παθολογία). Εξασθένηση της μνήμης δεν είναι πάντα το πρώτο σημάδι της νόσου, και το είδος της προβλήματα μνήμης μπορεί να διαφέρουν.